Ο φοιτητής που έσκισε την τουρκική σημαία με τα δόντια του το 1989 στο Τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης...
True.gr

Ο φοιτητής που έσκισε την τουρκική σημαία με τα δόντια του το 1989 στο Τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης…

Κάθε χρόνο την 1η Απριλίου, εκτός από την Κύπρο, διοργανώνονταν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας εκδηλώσεις για την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, με τους φοιτητές να είναι αυτοί οι οποίοι με τις κινητοποιήσεις τους έδιναν παλμό στις μεγάλες συγκεντρώσεις. Κάθε χρόνο, όμως, οι εκδηλώσεις μετατρέπονταν αναπόφευκτα σε αντικατοχικές διαμαρτυρίες.

Την 1η Απριλίου 1989 στη Θεσσαλονίκη, 200 περίπου φοιτητές, στην πλειοψηφία τους Κύπριοι, πραγματοποίησαν καθιστική εκδήλωση σε γνωστό δρόμο της πόλης στα πλαίσια των εορτασμών για τον αγώνα των Κυπρίων εναντίον των Άγγλων αποικιοκρατών. Σύντομα, όμως, η εκδήλωση πήρε τη μορφή της αντικατοχικής πορείας και οι φοιτητές κατευθύνθηκαν στο τουρκικό προξενείο.

Οι φοιτητές της ΠΕΟΦ (Παγκύπριας Ενιαία Οργάνωση Φοιτητών) έξω από το τουρκικό προξενείο
Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, εννέα φοιτητές επιχείρησαν να εισέλθουν στο προξενείο σπάζοντας το κιγκλίδωμα στην πύλη του κτιρίου.

Άντρες της ελληνικής αστυνομίας και διπλωμάτες του τουρκικού προξενείου, συνέλαβαν τους φοιτητές πριν καταφέρουν να μπουν μέσα, με τους υπόλοιπους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα εναντίον των Τούρκων.

Ο 20χρονος φοιτητής στον ιστό

Μέσα στο εκρηκτικό σκηνικό και τη σύγχυση που είχε δημιουργηθεί, ένας 20χρονος φοιτητής, ο Κύπριος Γ.Κ., κατάφερε να περάσει τον αστυνομικό κλοιό και μπήκε στο προξενείο.

Σε ανύποπτο χρόνο αναρριχήθηκε στον ιστό όπου κυμμάτιζε η τούρκικη σημαία και προσπάθησε να την κατεβάσει. Τότε ακούστηκαν 4 πυροβολισμοί μέσα από το προξενείο και επικράτησε πανικός.
Ο Γ.Κ, απτόητος συνέχισε το έργο του και κατάφερε με τα δόντια του να σκίσει την τούρκικη σημαία δαγκώνοντάς την.

Πηγή : mixanitouxronou.gr

Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr