Η ηρωίδα Δήμαρχος του Μεξικό που κατακρεουργήθηκε από συμμορίες εμπόρων ναρκωτικών γιατί τόλμησε να τους αντισταθεί.
True.gr

Η ηρωίδα Δήμαρχος του Μεξικό που κατακρεουργήθηκε από συμμορίες εμπόρων ναρκωτικών γιατί τόλμησε να τους αντισταθεί.

Η Μαρία Σάντος Γκοροστιέτα γεννήθηκε το 1976, ήταν μητέρα τριών παιδιών και πτυχιούχος ιατρικής.Υπηρέτησε ως δήμαρχος του Tiquicheo Michoacan, στο Μεξικό από το 2008 έως το 2011. Κατά τη διάρκεια της θητείας της επέζησε από δυο τουλάχιστον απόπειρες δολοφονίας, εκ των οποίων η μια της στέρησε τον πρώτο της σύζυγο Jose και άφησε στο δικό της σώμα ανεξίτηλα σημάδια κακοποίησης.

Μαρία Σάντος Γκοροστιέτα

Παρά το γεγονός ότι το Μεξικό ήταν κόμβος παράνομης εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών σε παγκόσμιο επίπεδο για πολλές δεκαετίες, από το 2006 η χώρα ήταν παγιδευμένη σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των ισχυρών και καλά χρηματοδοτούμενων καρτέλ.
Εκείνη τη χρονιά ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Μεξικό, Φελίπε Καλδερόν εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση κατά των συμμοριών. Σκοτώθηκαν κάποιοι από τους μεγαλύτερους διακινητές της χώρας.

Όμως αυτή ήταν η αρχή ενός αδυσώπητου πολέμου. Επίσημες πηγές αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια των συνεχών συγκρούσεων έχασαν τη ζωή τους πάνω από 50 χιλιάδες άνθρωποι.
Η Michoacan, ήταν μια περιοχή γνωστή για την παράνομη καλλιέργεια μαριχουάνας. Παράλληλα όμως ήταν και ένα πεδίο μάχης λόγω των φορτίων κοκαϊνης που κατέφθαναν από τις ακτές του Ειρηνικού και τη Νότιας Αμερικής, αλλά και των χημικών ουσιών από την Ασία για το «μαγείρεμα» συνθετικών μεθαμφεταμίνων.
Η μεγαλύτερη συμμορία της περιοχής ήταν γνωστή με το όνομα «La Familia Michoacana» και ξεχώριζε επειδή τα μέλη της αποκεφάλιζαν απευθείας τα θύματα. Σχεδόν ποτέ δεν πυροβολούσαν.

Η «ηρωίδα – δήμαρχος»

Η Μαρία Σάντος Γκοροστιέτα, επικεντρώθηκε στη βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών της μικρής της κοινωνίας και άφησε το θέμα των καρτέλ στην ομοσπονδιακή αστυνομία εξηγώντας: «Έχω ευθύνη απέναντι στους ανθρώπους μου, τις γυναίκες, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τους άντρες που καθημερινά πηγαίνουν στη δουλειά με κίνδυνο της ζωής τους για να φέρουν ένα καρβέλι ψωμί στο σπίτι τους».

Αυτή η δήλωση δεν άγγιξε καθόλου τους βαρόνους ναρκωτικών οι οποίοι ήταν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την διακίνηση και εμπορία βγάζοντας από τη μέση κάθε «εμπόδιο». Τον Οκτώβριο του 2009 μια ομάδα ενόπλων έστησε ενέδρα και πυροβόλησε τουλάχιστον επτά φορές τον σύζυγο της Γκοροστιέτα. Ο άνδρας έπεσε νεκρός. Τρεις μήνες αργότερα, μια άλλη συμμορία άνοιξε πυρ εναντίον του αυτοκινήτου που επέβαινε η ίδια και ο αδερφός της.

Οι φωτογραφίες προκάλεσαν σοκ στην κοινή γνώμη

Η απάντηση της δημάρχου ήταν άμεση και προκάλεσε σοκ. Διοχέτευσε στον τύπο φωτογραφίες από το τραυματισμένο σώμα της, μαζί με ένα δελτίο τύπου που έλεγε:

Ήθελα να σας δείξω το τραυματισμένο σώμα μου. Δεν ντρέπομαι γι’αυτό. Είναι η ζωντανή απόδειξη ότι είμαι μια ισχυρή και δίκαιη γυναίκα, που παρά τις πληγές μου, στέκομαι στα πόδια μου.

Η δήμαρχος συνέχισε των αγώνα της κατά των καρτέλ ναρκωτικών

Η Daily Mail ανέφερε ότι έγιναν άλλες δυο απόπειρες δολοφονίες σε βάρος της τις οποίες δεν ανέφερε ποτέ. Η πρόθεση της δεν ήταν να εναντιωθεί στη La Familia Michoacana, αλλά να προστατέψει την μικρή κοινωνία του Tiquicheo Michoacan.
Στις 12 Νοεμβρίου 2012, σύμφωνα με την εφημερίδα El Universal, η δήμαρχος οδηγούσε το αυτοκινητό της έχοντας μαζί την μικρή της κόρη, την οποία πήγαινε στο σχολείο. Έπεσε στην ενέδρα μιας συμμορίας ένοπλων ανδρών που την τράβηξε από το αυτοκίνητο και την ξυλοκόπησε μπροστά στο παιδί και τους περαστικούς.

Το πτώμα την Μάρια Σάντος Γκοροστιέτα εντοπίστηκε 5 ημέρες μετά την απαγωγή της από συμμορία ενόπλων σε ερημική τοποθεσία

Αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν πως η ίδια ικέτευσε τους άντρες να αφήσουν την κόρη της. Πέντε ημέρες αργότερα, βρέθηκε σε ερημική τοποθεσία το σώμα μιας γυναίκας, που όλα έδειχναν ότι είχε βασανιστεί πριν υποκύψει στα τραύματα της. Αμέσως μετά ταυτοποιήθηκε η ταυτότητα του θύματος. Ήταν η Μαρία Σάντος Γκοροστιέτα, που άφησε πίσω τα τρία της παιδιά και τον δεύτερο σύζυγο της Delgado Patinoran.

mixanitouxronou

Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr